Roer in Erwtensoep?

Het zondagavond 18 juni als de telefoon gaat, het is Jarco. Hij heeft een telefoontje gehad van een meneer die op zoek was naar 2  duikers die eventueel een zoektocht wilden doen naar zijn verloren roer in de Nieuwe Meer. Deze was hij daar tijdens het varen met zijn sloep zijn roer verloren. Omdat Jarco zelf geen tijd had, dacht hij aan ons. Dat zijn Michel en ik (Eric) of wij mogelijk zin en tijd hadden.

Nadat wij de contact gegevens hebben uitgewisseld heb ik de eigenaar van de sloep benaderd om wat meer informatie te krijgen. Na een zeer leuk telefonisch gesprek en de onderstaande foto’s heb ik contact gezocht met Michel.

Wij hadden beide nog nooit gedoken in de Nieuwe Meer, maar besloten dat we het wel wilden proberen op vrijdagavond de 23ste. Uiteraard hebben wij op YouTube gekeken wat de verwachting was van het zicht, en dat leek niet heel onaardig. En zo gezegd zo gedaan.

De eigenaar kon bij een jachthaven nog een sloep, regelen om ons op te halen en ook om eventueel de vermoedelijke locatie aan te wijzen.

We spraken af om halverwege de Nieuwe Meer te worden opgehaald, en dan met onze spullen naar de plaats te gaan, dit bleek vlakbij een aanlegsteiger van de sluis te zijn.
Wij hebben toen het een en ander door gesproken en zijn vanaf de steiger gesprongen.
Nadat we waren uitgezwommen, het roer lag vermoedelijke diepte op 5 à 6 mrt.
Keken we voor de afdaling naar onze vinnen en besloten gelijk naar de buddy lijn te gebruiken. We konden nu onze vinnen niet zien!! Het leek wel erwtensoep !!

Maar goed, de buddylijn strak tussen ons in Michel dook rechts van mij en keek mbv zijn lamp naar rechts terwijl ik dus naar links keek. We hadden besloten ongeveer 1 aanlegpaal terug te duiken en waarbij we een zoekpatroon hanteerde dat parallel aan de kant liep, we hoefde niet echt dieper, maar wilden zo’n groot mogelijk gebied afzoeken.
Na ongeveer 30 minuten, zijn we even Nasr boven gegaan om te kijken waar we waren, en het duikplan nog even door te spreken en aan te passen.

We besloten nog een laatste poging te wagen, door op een diepte van 5,5 meter nog een 15 à 20 minuten richting de sluis te duiken, dit was ongeveer de vaarroute van sloep dachten wij.
Toen we ons lieten afdalen, bleek dat wind ons wat had afgedreven we kwamen tijdens de afdaling op diepte van 11 mrt, we bleken dus in de vaargeul te zitten!
Dus zoals je weet ga je dan mbv bodemcontact weer naar het ondiepe gedeelte, dus we weer langzaam naar 5,5 mtr en toen in een rechte lijn vooruit, heel grappig was dat het zicht wat beter werd, meer dunne erwtensoep, met een vlaagje helder zicht.
Opeens zag ik iet schitteren in het water en er zat wat roods aan vast … Het zal toch niet dacht ik, en inderdaad het was niet wat we zochten maar een soort van cabriokap van een boot met een rood zeil, die er langer lag helaas.
Na ongeveer 15 min, keek eens naar Michel en we  gaven allebei onze lucht voorraad aan en eigenlijk tegelijkertijd ook het signaal, dat het tijd werd om weer naar de kant te gaan.
Toen keken we nog 1 keer naar voren en wat denk je dat we zagen..

Het roer !, het stond prachtig rechtop overeind met de vlaggenstok nog omhoog, het stond precies op het randje van de 5,5 meter afdankend naar de vaargeul. We hadden afgesproken de decoboei op te laten als we hem gevonden hadden en dat heeft Michel toen ook gedaan, tien hebben we besloten dat we allebei het roer zouden vast houden en zouden opstijgen.
Dat hebben we gedaan, toen de eigenaar die onze decoboei al had gezien geroepen en hij heeft toen de boot naar ons toegevaren.  Het roer wad te groot om aan boord te hijsen. Toen hebben we besloten dat we beiden het roer en de boot zouden vast houden en naar de kant zouden varen vlakbij de steiger waar we vanaf gesprongen waren.
Zowel wij als de eigenaar waren blij dat het gelukt was.

Hij heeft tijdens de tocht nog een filmpje gemaakt met zijn telefoon due kreeg ik de volgende ochtend nadat we beiden zeer uit gebreid bedankt waren.
Het wad een heerlijk duik avontuur .

Namens Michel en mezelf zijn wij benieuwd naar jullie zomer avonturen in de NemoMemo.